Alleen perfecte munten zijn als spaarobject interessant. - GoudGoud

Ga naar de inhoud

Alleen perfecte munten zijn als spaarobject interessant.

Beleggen in oude munten

Misschien is het u wel eens opgevallen, er wordt zo nu en dan door een boer een pot goud uit de Romeinse tijd gevonden en heel die enorme schat is dan vervolgens slechts enkele duizenden euro's waard.
Nog mooi natuurlijk, maar je vindt dan een pot met 2000 jaar oude munten en dat is dan niet veel meer waard dan de goudwaarde?
Hoe komt dat?
  
- De belangrijkste reden daarvoor is dat die Romeinen vergeten zijn de munten netjes en onbeschadigd in plastic houdertjes te doen.
De sufferts hebben de munten zelfs gebruikt! Dat is rampzalig voor de verzamelwaarde.
Daarbij zijn de meeste munten niet alleen beschadigd, maar zelfs versleten en vaak zijn er ook aan de zijkant stukjes afgehaald.
Doe daarbij dat het goud dat ze gebruiken niet altijd zo zuiver is als dat we dat tegenwoordig kunnen produceren.
Dat alles maakt dat Romeinse munten, ondanks hun ouderdom, vaak niet veel meer dan de goudwaarde waard zijn... tenzij er een vrijwel gave munt in de schat zit. Dan kan ineens die ene munt wel meer waard zijn dan de rest van de schat bij elkaar.

Als u goud als bescherming koopt, dan moet u daar rekening mee houden. In een goede tijd is een gave en zeldzame munt veel meer waard dan de goudwaarde.
In een tijd van crisis doet die zeldzaamheidswaarde er niet meer toe. Dan geldt slechts de goudwaarde.
Als u dus goud als bescherming tegen slechte tijden koopt, dan moet u goud tegen de goudwaarde kopen.
Het heeft dan geen zin om zeldzame munten te kopen.
In de crisis, als u gave munten tegen de goudwaarde kunt kopen, kunt u, als u het kapitaal heeft, fantastische zaken doen.
Dat is waarom u nu overal goudopkopers ziet.
Die geven verkopers van goud (die dus blijkbaar een cashprobleem hebben) de goudwaarde, terwijl ze heel goed weten dat sommige munten en sieraden die ze daarmee in handen krijgen in de markt veel meer waard zijn dan de goudwaarde. Het is daarom dat ze best een goede goudprijs willen geven.

Het 'domme geld' is nu al jaren goud aan het verkopen. Die verkopen de sieraden en munten die opa en oma, pa en ma nog gespaard hebben en verkopen het om er euro's voor terug te krijgen.
Dat terwijl de crisis eigenlijk nog amper begonnen is!
We zouden op dit moment nog per saldo goud kopers moeten zijn en ons potje voor moeilijke tijden moeten vullen met waarde.
Helaas is de situatie nu al zo dat veel mensen wel een mooie Smartphone en iPad hebben, maar geen goud meer.
Dat is een recept voor een ramp.

Uiteindelijk zal de waarde van de euro verdwijnen, net zoals de euro zelf weer zal verdwijnen. Het is immers een verzonnen munt. Degenen die hem verzonnen hebben, kunnen ook besluiten de munt weer te laten verdwijnen. De munt gaat dan over in een nieuwe munt. In feite net zoals de gulden en de frank zijn verdwenen en opgingen in de euro.
In Nederland betekende die overgang van gulden naar euro dat we 10% van onze waarde inleverden. Het was dus allerminst een neutrale overgang.
Bij een volgende overgang zou de waarde-achteruitgang wel eens veel groter dan 10% kunnen worden.
In het verleden zagen we tot zelfs 100% waarde achteruitgang. Er zijn voorbeelden waarbij de oude munt simpelweg illegaal werd verklaard. Alle tegoeden in die munt werden in één klap waardeloos. Dat gebeurde in Nederland en België bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog.
Zoiets kan u niet met goud of zilver overkomen.
Daarom hebben rijken altijd een deel van hun bezit in edelmetalen.

Het is nu de vraag, wilt u tot de rijken behoren, of blijft u liever tot de armen behoren?
Uiteindelijk gaan de armen de crisis betalen door het gemanipuleer met de verzonnen munt die intrinsiek niets waard is.

Terug naar de inhoud