Hoeveel goud is er in de wereld - Goud Nieuws - GoudGoud

Ga naar de inhoud

Hoeveel goud is er in de wereld

GoudGoud
Gepubliceerd door in goud ·
Tags: goudvoorraadjuwelen
Dat is een vraag waarop ik geen 100% zeker antwoord kan geven. 'Een paar Olympische zwembaden vol' wordt nog wel eens gezegd, maar ik las recent ook een bericht van een doomdenker die dacht dat het meer 'een paar honderd Olympische zwembaden' vol zou zijn. Ik acht dat vrijwel onmogelijk, maar zoals gezegd, we kunnen het beide niet bewijzen.
Op Wikipedia wordt gesteld dat men er van uitgaat dat de totale productie van goud in de gehele menselijke geschiedenis zo'n 165.000 ton is.
Daar het bericht al twee jaar staat en de productie 2.500 ton per jaar is, zal het nu rond de 170.000 ton zijn. Op $1.700 per ounce  komt dat uit op een waarde van ongeveer 10 biljoen dollar.
Als we hierop een berekening van de omvang loslaten, dan komen we naar mijn idee uit op een kubus van 20,3 meter. Dat is dus stevig, maar ook weer niet zo heel extreem groot.
Per jaar wordt er, ik schreef het al, ongeveer 2.500 ton per jaar aan nieuw gevonden goud geproduceerd. Die productie is de laatste jaren afgenomen, maar een hogere prijs van goud kan goudmijnen stimuleren hun productie op te voeren. Dat opvoeren van de productie is niet makkelijk. Daarbij komt dat de makkelijk te mijnen voorraden al weg zijn. Het kost momenteel gemiddeld $317 per ounce om  goud zuiver te krijgen. In totaal ligt eind 2015 de prijs om goud in de markt te krijgen op een prijs rond de 900 dollar.

Naar schatting is in de loop van de tijd 15% van alle geproduceerde goud verbruikt. Het is verloren gegaan omdat het in zulke kleine hoeveelheden is verbruikt of versleten dat het nooit teruggewonnen kan worden.

Gaan we uit van de voorraad goud die er volgens de GFMS nog in de wereld is, dan bestaat deze voorraad goud uit de volgende onderdelen:
Industrieel goud  12%
Investeringen  18%
Goudsector 17%
Verloren gegaan of onbekend 2%
Juwelen  51%


Terug naar de inhoud