Voor de handel is een goud etf een prachtig middel - GoudGoud

Ga naar de inhoud

Voor de handel is een goud etf een prachtig middel

Is een goud ETF niet veel makkelijker?

Vanuit de financiƫle wereld werd die vraag ook gesteld. Vooral beleggers die puur en alleen in de koersverschillen wilden beleggen, vroegen om een product waarmee ze niet steeds het fysieke goud zouden hoeven te bezitten en verplaatsen.
  
De GOUD ETF was daarop het antwoord van de financiƫle wereld.
Deze ETF is gedekt door het fysieke goud.
Althans... Er wordt gesteld dat wordt gestreefd naar een volledige dekking.
Dit kan veel inhouden.
Dit kan inhouden dat de intentie er wel is, maar ze doen het nu even niet. Of het is dat de intentie er wel is, maar omdat ook de Goud ETF aanbieder niet te veel heen en weer wil schuiven met fysiek goud wordt nu gekozen voor een papieren variant en het kan inhouden dat ze inderdaad alle ETF's hebben afgedekt met goud.
Het feit dat ze niet erg open zijn over hun bezit doet me vermoeden dat de afdekking niet 100% in fysiek goud is.
Daarbij komt dan nog het feit dat beleggers short mogen gaan in deze ETF's. Ik acht de kans dus enorm groot dat de dekking in feite zwaar onvoldoende is.

Makkelijk is het dus zeker, maar je koopt met een goud ETF niet gegarandeerd ook fysiek goud. Mocht het ooit misgaan en moet de goud ETF aanbieder liquideren, dan zullen we pas op dat moment weten welke dekking er daadwerkelijk was.
Wilt u dus speculeren op de prijs, dan is de goud ETF een prima middel. Wilt u vooral goud bezitten, dan raad ik u dit product zeker niet aan. Het is immers geen goud, het is papier.

Terug naar de inhoud