In hoeverre is goud ook te zien als geld - GoudGoud

Ga naar de inhoud

In hoeverre is goud ook te zien als geld

Is goud ook geld?

Voormalig FED president Ben Bernanke gaf in 2011 aan dat hij goud niet als geld zag. Op de vraag waarom Centrale Banken dan nog altijd in goud handelden gaf hij aan dat het traditie was.
  
Onzin natuurlijk, Centrale Banken handelen niet in iets omdat het traditie is. Ze handelen er in omdat goud een prachtige manier is om kapitaal in vast te leggen en om hun bezittingen te spreiden.
Natuurlijk is goud een vorm van geld, maar goud in handen van particulieren is de grootste bedreiging voor het fiat geldsysteem waarover Bernanke op dat moment veel te zeggen had.
Als we goud meer gaan vertrouwen dan fiat geld, valt hun fiat geldsysteem van het voetstuk en dan raakt de FED de grip over geld kwijt.

Bernanke en zijn mede Centrale Bankiers en opvolgers zullen er dus alles aan doen om ons vertrouwen in goud te verminderen. Als dat liegen over de rol van goud is, dan is dat voor hen een hobbeltje waar ze geen enkele moeite mee zullen hebben. Centrale Bankiers liegen de hele dag over de economie, over de hoeveelheid geld en over hun acties. Liegen over goud is gewoon deel van hun werkdag.
Goud is geld. Basta.
Het is geld, maar we kunnen er niet overal rechtstreeks mee betalen. Wat we er wel altijd mee kunnen doen, is ons kapitaal er in vastleggen. Enkele jaren lang konden we met debit cards ook ons goud snel inwisselen voor andere valuta. Niemand maakte van die mogelijkheid gebruik.
Fiat geld zoals euro en dollar kan compleet waardeloos worden. Goud kan dat niet.

Terug naar de inhoud