Waar moet je goud niet voor willen gebruiken - GoudGoud

Ga naar de inhoud

Waar moet je goud niet voor willen gebruiken

Waar is goud totaal ongeschikt voor?

Er is tegenwoordig de roep bij bepaalde groepen om terug te gaan naar de goudstandaard. Veel van de voorstanders daarvan hebben dan ook het idee dat we weer terug zullen gaan naar gouden munten in onze portemonnee. In mijn ogen is dat echter dwaasheid.
  
Het heeft geen zin om met gouden munten te gaan betalen. Immers zijn deze munten al snel veel te veel waard. We hebben prima computers en kunnen prima elektronisch afrekenen.
Goud is in mijn ogen dus totaal ongeschikt om in munt- of baarvorm te dienen als betaalmiddel.

Wat we echter wel kunnen doen, is een elektronisch geldsysteem afdekken met goud in de kluis.
In theorie is het dus mogelijk dat een groep consumenten en ondernemers samen een lading goud koopt waarbij iedereen die meedoet zijn of haar deel van het goud elektronisch toegewezen krijgt.
Vervolgens kan je samen handelen. Doe je een transactie, dan wordt je goud elektronisch toegewezen aan de persoon waarvan je iets afgenomen hebt.
Het voordeel van zo'n systeem is dat je 100% gedekt bent door goud, zonder dat je dit goud in je portefeuille hoeft mee te slepen.
In een vrije wereld zouden we hier vandaag nog mee kunnen beginnen.
In de echte wereld kan het niet, omdat we hiermee een conflict krijgen met de overheid die zich het recht heeft toegeeigend ons haar geld op te dringen.
Door in het systeem ook de belastingafdracht automatisch op te nemen zouden veel van de argumenten van de overheid overwonnen kunnen worden.
Wat echter lastig is en blijft, is het feit dat zowel de overheid als de banken erg veel profijt hebben van het huidige fiat geldsysteem waarbij ze geld kunnen bijverzinnen. Dat kan dus niet als consumenten en bedrijven zouden besluiten tot een onderlinge goudstandaard. We ontnemen dan de overheid en de banken veel van hun macht over ons.
Dat zien ze niet graag gebeuren. Toch denk ik dat het een goede zaak zou zijn als zo'n alternatief gouden standaard systeem (in combinatie met crypto) al voorbereid gaat worden. Als ook werkgevers er in mee zouden doen, zouden werknemers in elektronisch goud kunnen worden uitbetaald.
De overheid zou ook genoegen moeten nemen met uitbetaling in goud. Wil de overheid dan haar eigen munt weer hebben, dan zou ze haar goud moeten verkopen aan partijen die euro's willen hebben.

Terug naar de inhoud