Waarom steeg de waarde van goud tussen 2000 en 2012 - GoudGoud

Ga naar de inhoud

Waarom steeg de waarde van goud tussen 2000 en 2012

Waarom is goud in de periode 2000-2012 zo in prijs gestegen?

De vraag die me vaak gesteld wordt is of ik kan uitleggen waarom goud in de periode 2000 tot 2012 zo enorm in prijs is gestegen.
Hoe kan dat als goud slechts een manier is om kapitaal in vast te leggen? Hoe kan goud dan meer waard zijn geworden?

De reden is simpel en leest u hier:
  
Eind jaren negentig was de politiek in samenwerking met de banken druk doende een nieuwe munt uit te vinden. De euro moest er komen. Een munt vanuit het niets. Een munt niet eens vanuit één land, maar een munt vanuit een grote groep rijke landen in combinatie met een paar minder rijke landen, zoals Griekenland. Een munt zonder dat de verschillende economieën van die onderlng zo verschillende landen volledig met elkaar waren afgestemd. In feite een ideologische munt als voorloper op verdere Europese integratie.

Die munt moest een enorme hoeveelheid steun krijgen, anders zou 'de markt' deze munt wel eens in de kiem kunnen smoren.
Een weg terug naar de oude nationale munten was niet gewenst, maar een vlucht naar goud en zilver was dat eveneens niet.
Daarom besloten de Centrale Banken van de Europese landen hun goud eerst uit te lenen en daarna massaal te verkopen.
Door deze gerichte acties kwam er in de jaren negentig steeds meer goud op de markt. Ondertussen werd een enorm reclamebudget ingezet om de euro te introduceren.
Goud bereikte in 1999/2000 een dieptepunt op ongeveer $250 per ounce.
Dat was het moment waarop Gerrit Zalm als minister van Financiën van Nederland de helft van de Nederlandse goudvoorraad ter verkoop aanbood.
Een slechtere timing was niet mogelijk. Het moet echter gezegd worden, de euro, die begon op zo ongeveer 0,8 per dollar, bereikte enkele jaren later een stand van 1,6 tegen de dollar. De campagne om de munt neer te zetten had geholpen en gewerkt.

De campagne was zo goed geweest dat iedereen echt dacht dat deze munt ergens voor stond. Vooral in Zuid Europa gingen regeringen helemaal los en leenden als in een roes veel te veel geld. Men ging er geloven dat met de sterke euro en gekoppelde lage rente ook 'alles' kon. Doordat het in het begin ook echt kon, werd dit overdreven uitgavepatroon alleen maar versterkt.
Het zwakke punt van de euro was het feit dat de Eurolanden allemaal nog hun eigen beleid konden toepassen. Het Noorden is voorzichtig en terughoudend. Het Zuiden is minder productief, maar geeft veel makkelijker geld uit. Het gevolg is nu dat het vertrouwen in de houdbaarheid van de munt afneemt. De Zuidelijke landen geven wel erg makkelijk geld uit dat ze niet met economische kracht konden dekken.
De euro kan pas een serieuze munt worden als er ook één beleid achter zit. Het probleem is echter dat Europa politiek gezien nog helemaal zo ver niet is.
Dat maakt de munt nu kwetsbaar en dat maakt dat goud een goed alternatief op deze onzekere munt is.
Reken er immers maar op dat de rekening voor het verkeerde beleid in Zuid Europa een keer betaald moet gaan worden. Dat kan betaald worden door af te schrijven. Het kan ook betaald worden door extra geld uit te geven. In beide gevallen gaat de waarde van de munt omlaag en dat is dus gunstig voor iedereen die goud in handen heeft.
Als u een andere manier weet om uit de problemen te komen wordt u verzocht contact op te nemen met de ECB. Ze horen graag van u.
Als u een beter alternatief dan goud heeft, dan hoor ik het graag. Ik heb het namelijk nog niet gevonden. Let wel, alternatief voor mijn spaargeld, niet voor mijn beleggingen.

Terug naar de inhoud