De AFM wil niet dat Nederlandse particulieren Goldmoney klant worden - GoudGoud

Ga naar de inhoud

De AFM wil niet dat Nederlandse particulieren Goldmoney klant worden

Waarom mochten Nederlanders geen Goldmoney rekening openen?

De officiële reden is omdat Goldmoney indertijd zo besloten heeft. Goldmoney werd door de AFM zo onder druk gezet dat ze uiteindelijk dat besluit zelfstandig genomen hebben, zonder dat er een bevel daartoe van de AFM voor kwam.
Hoe werd Goldmoney zo ver gebracht?
  
De AFM heeft enkele advocaten brief na brief laten schrijven en heeft Goldmoney op kosten gejaagd. Persoonlijk denk ik dat Goldmoney zeer slecht wettelijk vertegenwoordigd is geweest. De Nederlandse advocatenfirma die Goldmoney vertegenwoordigde, was goed in het sturen van rekeningen, maar minder goed in het interpreteren van de wet.
Hoe dan ook, de kosten werden Goldmoney te gortig en de makkelijkste weg was indertijd de Nederlandse markt verlaten en geen Nederlanders of in Nederland woonachtige buitenlanders voortaan als klant te accepteren. Ook bestaande klanten werden door Goldmoney gedumpt.
Het was daarna gedaan met het marktleiderschap van Goldmoney en half 2015 werd het bedrijf overgenomen door Bitgold.
Uiteindelijk is er geen verbod van de AFM gekomen. Daar was het de AFM ook om te doen. Die wassen nu hun handen in onschuld. Bel ze en ze ontkennen mogelijk zelfs contact te hebben gehad met Goldmoney. De AFM heeft haar tanden getoond, zonder te hoeven bijten. Ik blijf me afvragen of de AFM wel genoeg tanden had om te kunnen bijten.
Na het vertrek van Goldmoney uit de Nederlandse markt heb ik privé een rekening bij BullionVault geopend. Deze kreeg daarna ook te maken met de advocaten van de AFM. Het enige verschil is dat achter BullionVault ook een Rothschild telg zit. Die broekzakken zijn iets dieper dan die van Goldmoney. Uiteindelijk heeft ook BullionVault een deal met de AFM gesloten. Nederlanders mogen wel klant worden en blijven, maar BullionVault mag geen bonus aan Nederlanders verstrekken die klanten aanbrengen en ze mag ook niet in Nederland adverteren.

Goldmoney is ondertussen overgenomen door het veel grotere BitGold en de gezamenlijke onderneming heet nu ook weer Goldmoney. Deze 'nieuwe' Goldmoney had tot half maart 2021 geen enkel probleem met het aannemen van Nederlandse klanten en Nederlandse affiliates. De vraag bleef natuurlijk wat er zou gebeuren als de AFM opnieuw stappen ging zetten. Die vraag werd in het tweede deel van maart 2021 beantwoordt. Goldmoney dumpt voor de tweede keer de Nederlandse klanten. Dit kan je nu dus ook als Europeaan in elk ander land van Europa gaan gebeuren, want officieel hoort de wetgeving op zit vlak Europees van aard te zijn.

Terug naar de inhoud